Menu
  • Home
  • Topic
  • 2001 Camry 2.2l Stalling/Stumble in Closed Loop Issue

2001 Camry 2.2l Stalling/Stumble in Closed Loop Issue

Home Forums Stay Dirty Lounge Service and Repair Questions Answered Here 2001 Camry 2.2l Stalling/Stumble in Closed Loop Issue

This topic contains 5 replies, has 2 voices, and was last updated by Brian P Dunne Brian P Dunne 12 months ago.

  • Creator
    Topic
  • #894594
    Brian P Dunne
    Brian P Dunne
    Participant

    I have cleaned TB, IAC, replaced ECT, changed plugs and wires. Plugged the EGR vac line, tested EGR valve with pump to make sure working. I have changed the 2 cats, replaced the upstream O2 sensor, smoke tested. If the car goes into closed loop it will randomly stumble idling and usually stall. Only if RPM below say 900rpm. Just stared out of the blue.

    If I unplug the o2 sensor it seems to run fine as I assume it is in a open loop at that point. Also same with MAP sensor. If I plug back in, while it is warmed up, I am assuming it goes to closed loop and then it will stumble and die. Intermitently but usualy within a few minutes of idling.

    Of course there are no codes yet. Just checking to see if anyone has any ideas. I am going to replace MAP sensor (junkyard part just in case), I plan on replacing Camshaft Position Sensor and testing fuel pressure.

    It always starts right up after it dies, without any issue at all.

    Any help would be great, have been trying to narrow this down. I have followed many other threads on other forums and the end result is the owner just sells the car, ha.

    It has 175k on it, I bought from a private party and have records of service, it was pretty well maintained.

    Any help would be great.

Viewing 5 replies - 1 through 5 (of 5 total)
  • Author
    Replies
  • #894604
    college man
    college man
    Moderator

    With a scanner you would need to see what the fuel trims and the o2 sensor are doing at the time of the problem.

    #894605
    Brian P Dunne
    Brian P Dunne
    Participant

    Thanks I will get that data and record it. I swapped the map sensor and are updating my scan tool. I will grab the data and see. the 02 sensor was replaced the upstream with a denso brand one. I will grab as much data as I can as I am not 100% familiar what all the acronyms are and will post it tomorrow.

    thanks

    #894608
    college man
    college man
    Moderator

    cool. keep us posted.

    #894610
    Brian P Dunne
    Brian P Dunne
    Participant

    Here is a video of it before it dies and at the end it dies as you can see the MAP PSI goes to 13. It stumbles first catches itself and then dies out. Only thing I noticed is the o2s b1 s2 goes to 0 volts not sure if it did that before it stumbled or during the stumble at the end it shows voltage.

    Here is link to video.

    https://1drv.ms/v/s!Ap6V41GIXD8Gh7JbAUBuPHFNuRhr7Q?e=rANzpl

    Let me know

    #894611
    Brian P Dunne
    Brian P Dunne
    Participant

    More I look at it I am leaning towards maybe a fuel pressure regulator maybe stuck or something? It always runs in open loop just closed. I can’t imagine it would be a fuel pressure related, but more of the damper?

Viewing 5 replies - 1 through 5 (of 5 total)

You must be logged in to reply to this topic.

Loading…