Menu

engine rattle on start up

This topic contains 2 replies, has 3 voices, and was last updated by Rahul Jones Rahul Jones 1 year, 1 month ago.

  • Creator
    Topic
  • #894141
    Brent Spomer
    Brent Spomer
    Participant

    1997 Toyota Rav4 with 2.0L 4 cylinder. Recent overhaul. When the cars has sat for a day or two the engine will rattle at start up for a few seconds and the “oil pressure” light will remain on for longer than I’d expect. Oil pump was new (OEM) and the oil pressure is as I’d expect for a new pump, etc. If I shut things off and restart the light goes out almost immediately (as I’d expect) and there is no rattle. When the engine is fully warmed up it sounds great. By rattle I mean like valve train noise or rod bearing noise. I suspect the problem may be loose main bearings that are allowing leak down. During the overhaul the standard size main bearings were used and they may have been a little loose – e.g. the clearance may have been at the high end of the allowable or just a bit over. Not sure but that is what I suspect. But there may be other things to cause the leak down as well. Hoping someone has some insight. Thanks.

Viewing 2 replies - 1 through 2 (of 2 total)
  • Author
    Replies
  • #894150
    none none
    none
    Participant

    I’m not familiar with that engine, but I’ll throw one possibility at you. Try replacing the oil filter. Maybe it’s a faulty drain back valve issue.

    #894151
    Rahul Jones
    Rahul Jones
    Participant

    Which grade oil do you use? How much KMs since the overhaul?

Viewing 2 replies - 1 through 2 (of 2 total)

You must be logged in to reply to this topic.

Loading…